top of page

Observaţii de către nave/sonde spaţiale

             Încă de la începutul epocii spaţiale, o mare parte din explorările sunt realizate de către misiunile spaţiale robotizate care au fost organizate şi executate de diverse agenţii spaţiale.

          Toate planetele din sistemul solar au fost vizitate de diferite tipurile de nave spaţiale lansate de pe Pământ. Prin aceste misiuni fără pilot, oamenii au putut obţine în prim-plan fotografii ale tuturor planetelor şi în cazul lander-elor, efectua teste ale solurilor şi atmosferei unora.

           Prima sondă ce a survolat cu succes un alt corp al sistemului solar a fost Luna 1, care a orbitat satelitul Terrei în 1959. Iniţial cu scop de a o impacta, aceasta a ratat ţinta şi a devenit primul obiect artificial care a orbitat Soarele. Prima sondă cu scop de explorare a planetelor exterioare a fost Pioneer 10, care a zburat lângă Jupiter în 1973. Pioneer 11 a fost prima sondă care a vizita Saturn, în 1979. Sondele Voyager au fost lansate în 1977, urmând să efectuieze un tur mare a planetelor exterioare, ambele sonde au trecut de Jupiter în 1979 şi Saturn în 1980-81. Voyager 2, a continuat explorările, survolând Uranus în 1986 şi Neptun în 1989. Sondele Voyager sunt acum mult dincolo de orbita lui Neptun, fiind pe cale de a găsi şi a studia heliosfera şi heliopauza.

O imagine a Terrei (încercuită) executată de Voyager 1, la o distanţă de 6.4 milioane de kilometri. Dungile de lumină sunt piroanele de difracţie radiante de Soare. Această fotografie este cunoscută sub numele de Pale Blue Dot („Punctul albastru pal”).

Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Descoperirea_%C8%99i_explorarea_sistemului_solar#cite_note-2

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

bottom of page