top of page

Observaţii de către nave/sonde spaţiale

             Încă de la începutul epocii spaÅ£iale, o mare parte din explorările sunt realizate de către misiunile spaÅ£iale robotizate care au fost organizate ÅŸi executate de diverse agenÅ£ii spaÅ£iale.

          Toate planetele din sistemul solar au fost vizitate de diferite tipurile de nave spaÅ£iale lansate de pe Pământ. Prin aceste misiuni fără pilot, oamenii au putut obÅ£ine în prim-plan fotografii ale tuturor planetelor ÅŸi în cazul lander-elor, efectua teste ale solurilor ÅŸi atmosferei unora.

           Prima sondă ce a survolat cu succes un alt corp al sistemului solar a fost Luna 1, care a orbitat satelitul Terrei în 1959. IniÅ£ial cu scop de a o impacta, aceasta a ratat Å£inta ÅŸi a devenit primul obiect artificial care a orbitat Soarele. Prima sondă cu scop de explorare a planetelor exterioare a fost Pioneer 10, care a zburat lângă Jupiter în 1973. Pioneer 11 a fost prima sondă care a vizita Saturn, în 1979. Sondele Voyager au fost lansate în 1977, urmând să efectuieze un tur mare a planetelor exterioare, ambele sonde au trecut de Jupiter în 1979 ÅŸi Saturn în 1980-81. Voyager 2, a continuat explorările, survolând Uranus în 1986 ÅŸi Neptun în 1989. Sondele Voyager sunt acum mult dincolo de orbita lui Neptun, fiind pe cale de a găsi ÅŸi a studia heliosfera ÅŸi heliopauza.

O imagine a Terrei (încercuită) executată de Voyager 1, la o distanţă de 6.4 milioane de kilometri. Dungile de lumină sunt piroanele de difracÅ£ie radiante de Soare. Această fotografie este cunoscută sub numele de Pale Blue Dot („Punctul albastru pal”).

Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Descoperirea_%C8%99i_explorarea_sistemului_solar#cite_note-2

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

bottom of page